TCMB Başkanı Karahan: Sıkı para politikamız talebi dengeleyecek

Posted by

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sunum yaptı.

Karahan, küresel büyümede 2024 yılında sınırlı bir artış öngörüldüğünü ve son dönemde enerji hariç emtia fiyatlarında artış gözlemlendiğini belirtti.

“ARZ KOŞULLARI TALEP KOŞULLARINA GÖRE DAHA ILIMLI SEYİR İZLİYOR”

Küresel enflasyonun hedeflerin üzerinde seyretmeye devam ettiğini kaydeden Karahan, “Merkez bankaları parasal sıkılığı korumaktadır. Son dönemde gelişmekte olan ülkelere portföy hareketleri dalgalı bir seyir izlemektedir. Yılın ilk çeyreğinde hem iç talep hem de net ihracat büyümeye pozitif katkı vermiştir. Yurt içi talepte direnç sürerken bazı normalleşme işaretleri mevcuttur. Arz koşulları talep koşullarına kıyasla daha ılımlı bir seyir izlemektedir.” dedi.

Karahan, birinci çeyrekte çıktı açığının bir miktar arttığının tahmin edildiğini ve cari işlemler dengesindeki iyileşmenin devam ettiğini söyledi.

“GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DE HİZMET ENFLASYONU MANŞET ENFLASYONUN ÜZERİNDE”

Son dönemde hizmet fiyatlarının ana gruplar içerisinde öne çıktığını kaydeden Karahan, “Enflasyon göstergeleri ana eğilimde gerilemeye işaret etmektedir. Ana eğilimdeki yüksek seyirde hizmet fiyatlarının rolü belirgindir. Gelişmiş ülkelerde de hizmet enflasyonu manşet enflasyonun üzerindedir.” dedi.

“TL MEVDUAT PAYI ARTMAYA DEVAM EDİYOR”

Karahan konut fiyatlarındaki artış eğiliminin yavaşladığını söylediği konuşmasında, dayanıklı tüketim mallarında fiyat artışlarının yavaşlamasının beklendiğini belirtti. Karahan sözlerine şöyle devam etti:

“Parasal sıkılaştırmanın beklentiler üzerindeki etkisi yakından takip edilmektedir. Parasal duruş belirgin şekilde sıkılaştırılmıştır. Parasal aktarım mekanizmasını destekleyen ve güçlendiren adımlar atılmıştır.

Miktarsal sıkılaşma ile likidite fazlası sterilize edilmektedir. Faiz artırımları ve makroihtiyati politika adımlarıyla finansal koşullar sıkılaşmıştır. Tüketici kredi büyümesi zayıflamaktadır. İlk çeyrekte güçlenen ticari kredi büyümesi faiz artışı sonrasında yavaşlamıştır. TL mevduat payı artmaya devam etmektedir. Tahvil getiri eğrisi parasal duruşla uyumlu şekillenmektedir. Risk primi iyileşme kaydetmiştir.

Türkiye’ye yönelik portföy girişleri ivme kazanmıştır. Parasal sıkılaşma süreci rezervlere olumlu yansımaktadır. Para politikasındaki sıkı duruş fiyat istikrarı sağlanana kadar kararlılıkla sürdürülecektir.”

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir